mandag 8. november 2010

Åttebladsrose -Lue- Selbunight hat

Man regner med at 8-bladrosa kommer fra Orienten sammen med andre symboler. De eldste 8-bladroser er funnet på bønnetepper fra Persia som ble laget rundt 1100 tallet.  De første kjente i Norge er på et roseåkle fra Ryfylke, og et senere teppe fra 1770 fra Vinje har vært på ustilling. (hentet fra Utstillingen Diaglog "Tekstilar bruka i rituell samanheng i kristen og muslimsk kontekst" av Tone Svalastog Garnes i 2006)
8-bladrose lue
Lue:
Vanskelighetsgrad: Erfaren. Fellingen gjøres ikke etter mønster men legges inn slik at det passer med stjernene, for å dette pent kreves det nok at man har strikket noen luer før.

Størrelse:
Liten til middels. 54 cm midt på roseborden.
Kan lett lages større eller mindre ved å bruke flere masker. En rapport er på 15 masker

Slik strikket jeg den:
Legg opp 105 masker på litt tynnere pinner enn du vanligvis strikker med. Jeg har brukt pinne 2,5 og rubin garn. Strikk rillestrikk, tilsammen tre riller. (jeg gjorde feil så jeg har bare to riller.). Skift til farge nr 2, men bytt ikke pinner.Strikke to omganger glatt strikk med farge nr 2. Etter de to omgangen bytter jeg til noe tykkere pinner. Jeg går opp til 3,5. Nå skal man begynne med mønster strikk. Strikk 8-bladrosa etter diagrammet.

Stikk deretter 2 omganger med farge nr 2. Bytt til farge nummer 1 (den samme som 8-bladrosa har) og strikk 2 riller.Avslutt fra retten med 1 rett *kast 2 rett sammen ut pinnen.

Nå skal du strikke rundt fra vrangen, dvs at det du til nå har strikket skal brettes opp og legges utenpå det du nå skal strikke.
1 omg etter at du nå har snudd strikketøyet er rett i alle masker også kastene.
2. omg skal det være rett over rett, og vrang over den rett i kastene. Du vil få 2 rette ved siden av hverandre midt bak. Strikk noen omganger f.eks 10. Bytt pinne ned i størrelse jeg valgte å gå til nr.3. Dette for at luen skal sitte godt. Tilsammen skal vrangborden være like lang som oppbretten minus de tre første rillene.
Strikk glattstrikk en lite stykke opp over bretten med fare 1.

Begynn på måne og stjerne diagrammet. Personlig så liker jeg best å kaste hovedfargen, og ha kontrastfargen over pekefingeren. Syns det blir mest jevnt og pent da.
Strikk etter diagrammet 1 gang. Videre oppover lua strikker man stjerner etter diagrammet, samtidig som man feller 1 maske pr rapport slik at det blir pent. Det felles ikke regelmessig, men etter to omganger med kun stjerner så har man  63 masker. Dvs at det er 7 masker på stjernen, og 2 maske mellom. Nå strikkes rett strikk noen få pinner med farge 1, og så bytt til farge 2 og strikk videre oppover men man hele tiden feller 1 maske pr rapport anden hver omgang. .

Du kan se den i full størrelse ved å klikke bildet. Da ser du også teksten som står på diagrammet.
 Denne luen er også strikket i to forskjellige tovede variant i 2008. Og den oppskriften står på diagrammet over. Og her kan du se diagrammet i full størrelse.
Feil epost adresse. Se profil blogger.


Feil epost adresse. Se profil blogger.
-----
Copyright © Trulte og F. Myrvold(aka Rainwolf). Bloggen skrives av Trulte H© og er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. All rights reserved Trulte H.© Du kan bruke oppskriftene/diagramemne for å produsere til deg selv, gi bort i gave osv. Men du kan ikke produsere for salg uten tillatelse fra oss. Copyright © 2006-2010

Ingen kommentarer: